Kabinet iz fizike

13.05.2024

Kabinet iz fizike

13.05.2024

Ove godine opremili smo prostorije Osnovne škole Krunoslava Kutena u Vrbovcu kabinetom iz fizike.

Kabinet za fiziku je specijalizirana učionica namijenjena izvođenju nastave iz fizike. Opremljen je raznovrsnom opremom i instrumentima koji omogućuju demonstraciju i izvođenje eksperimenata, što pomaže učenicima da bolje razumiju fizikalne zakone i pojave.

Unutar kabineta nalaze se laboratorijski stolovi s uredno postavljenim eksperimentima, epruvetama i ostalom opremom, uz koju učenici otkrivaju zakone fizike. Kabinet za fiziku je mesto gdje se granice znanja stalno pomiču, gdje se teorije testiraju i gdje se svakodnevno otkrivaju nova čuda svijeta.

Kabinet za fiziku pruža optimalno okruženje za učenje i istraživanje te omogućuje učenicima da razvijaju svoje vještine kroz praktičan rad i eksperimentalne metode.

Eksperimentalni stol dio je kabineta fizike, a služi kao mjesto za izvođenje specifičnih pokusa iz različitih područja fizike, poput mehanike, termodinamike, optike, elektromagnetizma i sl. Uz pomoć eksperimentalnog stola učenici izvode pokuse kako bi bolje razumjeli teorijske koncepte.

Parapetni kanal za fiziku ugrađuje se na prednju stranu eksperimentalnog stola ispod radne ploče. Parapetni kanal sadrži utičnice za niski napon, signalizaciju, priključak za dovod struje i prekidač za puštanje napona prema učeničkim energetskim blokova. Njegova upotreba u učionici olakšava provođenje nastave fizike.

Demonstracijski stol dio je učionice na kojem nastavnik izvodi pokuse i učenicima objašnjava razne koncepte fizike. Demonstracijski stol pomaže nastavnicima što bolje vizualizirati i objasniti određene pojave. Demonstracijski stol je opremljen sudoperom, strujnim utičnicama i prostorom za odlaganje opreme.